A kovász, csoda. A kenyér lelke. Egy titok, melyet az emberiség több ezer év óta ismer és használ kenyérsütéshez.

A kovász víz és liszt keveréke, melyben az erjedési folyamatok hatására tejsav és ecetsav baktériumok képződnek. Egy olyan élő dolog, mely a közvetlen környezetéből veszi fel a különböző baktériumokat és gombákat (pl. élesztőgomba). Ezért nincs két egyforma kovász. A benne található ecetsavnak köszönhetően tartósítja a kenyeret, így az akár egy hét elteltével is ízletes lesz.

A kovász egészségre gyakorolt hatását számos kutatócsoport vizsgálta, melyek eredményei megegyeznek nagyanyáink tanításaival. Talán az egyik legfontosabb hatásuk, hogy nem emelik meg drasztikusan a vércukorszintet.

A benne található tejsavas baktériumok előemésztik a glutént a kenyérben, így azoknak, akik emésztési problémákkal küzdenek (irritábilis bél szindróma, lisztérzékenység egyes fajtái), könnyebb megemészteni a kovászos kenyeret. A hosszú erjedési folyamatoknak köszönhetően szervezetünk képes lesz elraktározni a lisztben található vitaminokat és ásványi anyagokat. Fogyasztásukkal a gyomorban, belekben, megnövekedett számú bifidobaktériumok keletkeznek, (szemben élesztős társaikkal) mely erősíti a belek mikroflóráját, ezáltal immunrendszerünket.

Régen a kovászt az asszonyok nagy becsben tartották, sőt a házasságkötés után az új asszony vitte magával a szülői házból a saját háztartásába. Ismerve a jótékony hatásait, ezt a hagyományt magam is fontosnak tartom. Szeretném, ha minden háztartásba eljutna legalább az információ, mint pici mag, melynek hatására az otthonokban frissen sülhetne a kovászos kenyér. Ezért is örültem, hogy kicsiny falunkban 2020 június 19-én megrendezésre került az önkormányzat szervezésében és támogatásával az első KOVÁSZDA, melynek én lehettem a háziasszonya.

A rendezvényen minden korosztály képviseltette magát. A résztvevők saját maguk dagaszthatták be első, vagy akár sokadik kovászolt kenyerüket, betekintést nyerhettek a kovászolás folyamatába, a tészta érlelésébe. Információt kaptak a kovász neveléséről, valamint élettani hatásairól.

Közösen készítettük el ebédünket, mely tradicionális kovászolt olasz pizza, valamint kovászolt langalló volt.

Bízom benne, hogy hagyományőrző rendezvényünk egyben hagyományteremtővé is válik!

Tulipán Anita 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

           

 

Képek

2021. január 24., vasárnap
Köszöntjük Timót olvasóinkat!
Holnap Pál napja lesz.
Facebook
Hírlevél