2018.04.14-én, immár nyolcadik alkalommal öltözött ünnepi díszbe, a régmúlt idők ruháival, kötényeivel, szőtteseivel, párnáival és egyéb darabjaival ékesített Fülöpi Művelődési Ház. Szorgos kezek időt és fáradságot nem kímélve, a képviselők és hozzátartozóik, önkormányzati és óvodai dolgozók, valamint a Fülöpi Értéktár tagjai és a falu lakói Somogyi László Gábor tanár úr irányításával ebben az évben is a régmúlt varázsát idézték a nagyterem és az előtér díszítésével.

A Gasztronómiai Fesztivál megnyitóján a Művelődési Ház, zsúfolásig telt nagytermében Jekk Gergő elsőként Hutóczki Péter polgármester urat kérte fel a kedves vendégek köszöntésére. Polgármester úr ismét örömmel osztotta meg az összetartozás, az összefogás élményét, amit ezen a napon is tapasztalhattunk ezen esemény kibontakoztatásával, hiszen lakóinak összefogása és összetartó ereje, és az együtt való cselekvés mind a település előrelépését eredményezi. Polgármester úr köszöntőjében felelevenítette a fesztivál indulásának körülményit: – „Hét éve, az első fesztiválon egy zsűri végigjárt hat települést, amely mindegyikén a helyi ízeket, gasztronómiai hagyományokat mutatták be. Köztük volt Fülöp is, és a versenyt a mi településünk nyerte meg. Akkor határoztuk el, hogy a fesztivált a jövőben mi magunknak rendezzük meg. Az időpont télről átkerült tavaszra.” Azóta minden évben, a mai napon nyolcadik alkalommal került megrendezésre a Gasztronómiai fesztivál.  Köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik valamilyen formában hozzásegítették ezt a napot a sikerességhez.

„Fülöp értéket képvisel; a hagyományaival, a gasztronómiájával, a helyi sajátosságaival.” Ezt Tasó László államtitkár, a térség országgyűlési képviselője mondta a szombaton a nyolcadik alkalommal megrendezett Gasztronómiai és Kulturális Fesztivál megnyitóján a művelődési ház nagytermében, ahol a helyi alkotók kézműves munkáit is láthatta a szép számban összegyűlt lakosság. Látja, hogy a siker csak összefogással valósítható meg, hisz a mai napon a helyben termelt alapanyagokból mintegy 100 féle ételt készítettek. A politikus megköszönte a fülöpiek mintegy 70 százalékos támogatását az országgyűlési választáson, továbbá ígéretet tett arra, hogy egy év múlva gímszarvas pörkölttel maga is benevez az immár a település határán túl is ismert gasztronómiai fesztiválra. Meglepetést tartogatott számunkra, hisz térségünk képviselője Tasó László és felesége 100.000  forinttal támogatta a mai rendezvényünket, a Gasztronómia fesztivált. Köszönjük e kedves gesztust Államtitkár úrnak!

Illés Éva a Fülöpi Értéktár Bizottság aktív tagja értékes előadása követte „Mielőtt azonban elkezdenénk az ízlelgetést, utazgatást az ízek világába, engedjék meg nekem, hogy néhány gondolatindító és éhségébresztő mondatot mondjak. Már mindenki használta azt a kifejezést, hogy a számban érzem az ízét. Vagy azt, hogy bárhogy próbálkozom, nem tudom úgy megfőzni, megsütni, ahogy az anyám, a nagyanyám, az anyósom készítette. De vajon honnan erednek ezek az ízek?  Hogyan kell elképzelni az ősmagyarok konyháját?  Az idő múlása milyen hatással volt a magyarok konyhájára? Hogyan jutottunk el oda, amit ma magyar konyhának mondunk?” Indította beszédét Évike. Az ősi magyar ételkultúra gyökerét a világfa szimbólumrendszerében kell keresni, s bemutatta a három részre szakadt ország egyedi konyhakultúráját. De mi volt a jellemző a szegény parasztok konyhájára?  Vegyük sorba őket, s majd a kóstolgatásnál talán némelyikkel személyesen is találkozunk” beszédében sorra bemutatta őket.  „A teljes, boldog, kiegyensúlyozott családi élet egyik fontos eleme a terített asztal, bármi is legyen rajta, egyszerű vagy netán főúri étel.

Amikor leülünk családunkkal, gyermekeinkkel jó hangulatban, egyetértésben a terített asztalhoz, gondoljunk arra, hogy egy boldogság-emléket is adunk ebben a pillanatban a finom étellel együtt számukra. Hisz gyermekünknek mindig ez a hely, ez a pillanat, ez az étel lesz a tökéletes, erre fogja azt mondani, hogy a számban érzem még mindig az ízét.”

A megnyitó után a vendégek végigkóstolhatták a mintegy 100 féle ételféleséget: levesek és pörköltek sokaságát, rengeteg féle süteményt, kalácsféleséget. A recepteket pedig ezúttal is egy szakácskönyvben jelenítettük meg, melyet minden kedves ételkészítő jutalmul kaphatta.

Folytatásként az Emődi Tehéntánc Banda szórakoztatta a nézőket egész nap, egészen estig, majd a Fülöpi Mazsorett gyermekcsoportja tette színvonalassá a műsor folytatását. A Piros Mályva Népdalkör fülöpi szerelmes dalokkal, valamint fülöpi summás dalokkal fokozta a  jó hangulatot.  A Fülöpi Búzavirág Néptánccsoport mezőségi, kalotaszegi, valamint szatmári táncokkal szórakoztatták a nézőket. A helyi csoportok után sztárvendégek léptek színpadra, melynek során Détár Enikő Artisjus-díjas magyar színésznő és Fésüs Nelly musicalszínésznők fellépése szórakoztató műsort adtak a nézőknek. Czigle György és Czigle Adrien a szinpadi világítástechnika mozgatórugói  voltak. Köszönjük nekik és a nap folyamán minden segítő kéznek, aki élményszerűvé, emlékezetessé tette ezt a napot!  Közben, a szünetben az Emődi Tehéntánc Banda szűnni nem akaró módon húzta a talpalávalót. Az est zárásaként Hutóczki Péter polgármester úr és Furó Tiborné képviselő oklevelet és ajándékot osztott a mai napon sütő főző személyeknek.

A nap a nagy sikerre való tekintettel a késő esti órákban ért véget.

Furó Tiborné

  

 

 

Képek

2024. április 24., szerda
Köszöntjük György olvasóinkat!
Holnap Márk napja lesz.
Facebook
Hírlevél