joomla templates top joomla templates template joomla

Reneszánszát éli a kovászolás


A kovász, csoda. A kenyér lelke. Egy titok, melyet az emberiség több ezer év óta ismer és használ kenyérsütéshez.

A kovász víz és liszt keveréke, melyben az erjedési folyamatok hatására tejsav és ecetsav baktériumok képződnek. Egy olyan élő dolog, mely a közvetlen környezetéből veszi fel a különböző baktériumokat és gombákat (pl. élesztőgomba). Ezért nincs két egyforma kovász. A benne található ecetsavnak köszönhetően tartósítja a kenyeret, így az akár egy hét elteltével is ízletes lesz.

A kovász egészségre gyakorolt hatását számos kutatócsoport vizsgálta, melyek eredményei megegyeznek nagyanyáink tanításaival. Talán az egyik legfontosabb hatásuk, hogy nem emelik meg drasztikusan a vércukorszintet.

A benne található tejsavas baktériumok előemésztik a glutént a kenyérben, így azoknak, akik emésztési problémákkal küzdenek (irritábilis bél szindróma, lisztérzékenység egyes fajtái), könnyebb megemészteni a kovászos kenyeret. A hosszú erjedési folyamatoknak köszönhetően szervezetünk képes lesz elraktározni a lisztben található vitaminokat és ásványi anyagokat. Fogyasztásukkal a gyomorban, belekben, megnövekedett számú bifidobaktériumok keletkeznek, (szemben élesztős társaikkal) mely erősíti a belek mikroflóráját, ezáltal immunrendszerünket.

Régen a kovászt az asszonyok nagy becsben tartották, sőt a házasságkötés után az új asszony vitte magával a szülői házból a saját háztartásába. Ismerve a jótékony hatásait, ezt a hagyományt magam is fontosnak tartom. Szeretném, ha minden háztartásba eljutna legalább az információ, mint pici mag, melynek hatására az otthonokban frissen sülhetne a kovászos kenyér. Ezért is örültem, hogy kicsiny falunkban 2020 június 19-én megrendezésre került az önkormányzat szervezésében és támogatásával az első KOVÁSZDA, melynek én lehettem a háziasszonya.

A rendezvényen minden korosztály képviseltette magát. A résztvevők saját maguk dagaszthatták be első, vagy akár sokadik kovászolt kenyerüket, betekintést nyerhettek a kovászolás folyamatába, a tészta érlelésébe. Információt kaptak a kovász neveléséről, valamint élettani hatásairól.

Közösen készítettük el ebédünket, mely tradicionális kovászolt olasz pizza, valamint kovászolt langalló volt.

Bízom benne, hogy hagyományőrző rendezvényünk egyben hagyományteremtővé is válik!

Tulipán Anita