Nagysikerű rendezvénynek adott otthont 2017.04.22-én a Fülöpi Művelődési Ház, melyben 7. alkalommal rendeztük meg a Gasztronómiai és Kulturális Fesztivált.

A képviselők, az Önkormányzat és Művelődési Ház dolgozói, a Fülöpi Óvoda szakácsai, dolgozói, a Helyi Értéktár Bizottság tagjai, a lakosok szorgos, segítőkész, és önfeláldozó munkája előzte meg ezt a napot: hurka, kolbász és toros káposzta készítése, sütése, a terem díszítéshez szükséges anyagok összegyűjtése, és az esemény helyszínének díszítése, melyet Somogyi László Gábor tanár úr irányított. Ünnepi köntösbe öltözött a Művelődési Ház nagyterme: gyönyörű szőtt, varrott terítők, abroszok, kötények, ablak szőttesek, és sok egyéb más régiség ékesítette a falu lakóinak gyűjteményét, amely készen állt a rendezvény megnyitására.

Hutóczki Péter polgármester úr a megjelentek köszöntése után kiemelte, a mai napon is bizonyított a helyi közösség, hiszen a lakók összefogása és összetartó ereje, és az együtt való cselekvés mind a település előrelépését eredményezi. Köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik valamilyen formában hozzásegítették ezt a napot a sikerességhez. Tasó László államtitkár úr, a rendezvény fővédnöke, megnyitó beszédében tanulságos, pozitív gondolatokat osztott meg velünk, mely szintén a Fülöp község lakóinak és közösségének összetartó erejét igazolta, amit most is bizonyított a falu lakossága. Illés Éva, a Fülöpi Értékőrzők Köre és a Piros Mályva Népdalkör tagja a régmúltból idézett néhány gondolatot a gasztronómia jelentőségéről. Ezzel az idézettel kezdte beszédét: „Úgy tetszik, hogy jó helyen vagyunk itt, úgy tetszik, hogy máskor is voltunk itt”. Valóban ennél jobb helyen nem is lehettünk volna. Egyik oldalon az ínycsiklandozó étkek, másik oldalon pedig a szemet gyönyörködtető sütemények vettek körbe bennünket. Mielőtt átadtuk magunkat az élvezetnek, egy rövid időutazásra hívta a nézőket. Az emberek régmúlt életéről, az étel megtermesztéséhez szükséges teendőkről, megélhetésének fontos momentumairól beszélt. „Ahhoz, hogy a család asztalára minden nap kerüljön étel, egész éves kemény munkára volt szükség”. Amit megtermeltek, abból gazdálkodtak, boltból csak néhány dolgot vásároltak. Beszélt a kenyérfogyasztásról, annak sütéséről, a jó minőség megtartásáról, a dagasztásról, és néhány gondolatot felelevenített szüleink, nagyszüleink életéről. Másik fontos momentumként, eseményként a disznóölést említette. A hús, ami az asztalra került, és azok különböző elkészítési formáját elevenítette fel: a disznólábfogást, a szalmával való perzselést, a szalonna fontosságát, a zsírsütést, a hús felhasználását füstöléssel. „Mire eljött a tél, a termés be lett takarítva, a kamra meg volt telve minden földi jóval” - mondta záró gondolatként Évike az előadásában.

Mint ahogy a mi asztalaink is meg vannak telve!

A délelőtt folyamán a lakosok folyamatosan hozták az elkészített finomságokat: a káposztalevest, a bablevest, a slambucot, a toros káposztát, hurkát, kolbászt, a töltött káposztát tengeri kásával, a kenyérlángost, a házi kenyeret. Került az asztalra még káposztás paszulyleves, tárkonyos csirkeragu leves, halászlé, húsvéti sárgatúró és töltött tyúk, csorbaleves, csülökpörkölt, rongyos lángos, fánk, cinke, és még sok fel nem sorolt ételféleség és sütemény, melyeket a szervezők a megterített asztalon ízlésesen tálaltak. Ebben az évben 35 féle süteményt, 25 féle főételt és 15 féle levest kóstolhatunk meg. A hagyományokhoz hűen most is ízléses receptfüzetben örökítettük meg az ízek világát, az ételféleségeket, az időben eljuttatott receptleírásokat. Végre megkezdődött a várva várt kóstolgatás. Minden főző, ételkészítő kínálgatta specialitásait. Nagy sikert aratott az ételkóstoló! Mindenki megtapasztalhatta, hogy a helyi és környékbeli asszonyok és férfiak milyen remekbe szabott ételeket tudnak készíteni. Az eledelek kelendőségét az is alátámasztotta, hogy a műsorok végére már elfogytak a finomabbnál finomabb étkek.

Ezt követően elkezdődött a művészeti csoportok bemutatója. A Piros Mályva Népdalkör mezőségi szórakoztató népdalcsokorral, illetve külön erre az alkalomra ételekről szóló vegyes stílusú népdalokkal, majd a „Mert a nézését, meg a járását” című dallal szórakoztatta a nézőket. Közben a Búzavirág Néptáncegyüttes mezőségi, kalotaszegi, szilágysági és szatmári táncokat adott elő hatalmas sikerrel. A tavaly decemberben alakult, Gégény Liza táncoktató által felkészített helyi mazsorettesek és a hip-hop csoport bemutatkozó előadása is nagy tetszést aratott a közönség körében.

A színpadon a köszönet percei következtek, ugyanis Hutóczki Péter polgármester úr, Furó Tiborné önkormányzati képviselő és Kissné Terdik Erzsébet aljegyző oklevelet, Fülöp feliratú kötényt és receptfüzetet ajándékozott mindazoknak, akik az étkeket készítették, illetve bármilyen formában hozzájárultak a rendezvény sikeréhez.

A műsor folytatásaként a hajdúsámsoni Farkas testvérpár gitárral és szintetizátorral kísért énekes produkciója szórakoztatta a nézőket. Az est fénypontjaként, az Apostol együttes varázsolta el a vendégeket, akik hálájuk jeleként szűnni nem akaró tapsáradattal örvendeztették meg a népszerű zenekart. A hangulat tetőpontját az adta, hogy az előadás végén az Apostol együttes a Piros Mályva népdalkörrel együtt lépett színpadra, ahol a Fülöp feliratú kötény ékesítette az együttes öltözetét.

A sikeresen zárult nap után Hutóczki Péter polgármester úr mindenkinek megköszönte önzetlen munkáját. Reméljük, hogy jövőre is hasonló színvonalon folytatódik a fülöpiek életében a hagyományainkat minden évben felelevenítő gasztronómiai fesztivál.

 

Furó Tiborné

 

Képek

2024. május 12., vasárnap
Köszöntjük Pongrác olvasóinkat!
Holnap Imola, Szervác napja lesz.
Facebook
Hírlevél