2015. április 18-án, immár ötödik alkalommal került megrendezésre a Fülöpi Művelődési Házban, a Gasztronómiai és Kulturális Fesztivál.
Az ízekben, hangulatban, díszletben és programokban is a régmúlt szépségeit idéző rendezvény, mindenkinek lehetőséget biztosított, hogy megkóstolja településünk sütni és főzni szerető háziasszonyainak, lakosainak finomabbnál finomabb ételeit.
A Fülöpi Gasztronómia és Kulturális Fesztivál az elmúlt évek során folyamatosan teremtette meg a maga különleges, és bátran kijelenthetjük, hogy a térségben egyedülálló világát. A beküldött receptek, valamint az elkészített ételek száma, évről évre növekedett. A hagyományokhoz hűen, idén is megjelent receptkönyvben, 64 recept gazdagítja településünk hírnevét, melyek szinte mindegyikét megkóstolhatták a fesztiválra ellátogatók.
A rendezvényt Hutóczki Péter polgármester úr nyitotta meg. Beszédében többek között köszönetét és büszkeségét fejezte ki településünk lakosai iránt, valamint kiemelte a lakosság összetartó erejét, a falu erkölcsi, pozitív emberi értékeinek gazdagságát, majd Kozma Ferencné, a Fülöpi Óvoda vezetője ismertette a hazai gasztronómia sokszínűségét.
A továbbiakban mindenkinek lehetősége nyílott megkóstolni a nemcsak külsőleg impozáns, hanem ízvilágukban is gazdag, kiállított ételeket. A tradicionális magyar konyhát méltán képviselve, az asztalokon helyet kaptak a hagyományos, régi paraszt ételek, helyi specialitások, sütemények. A megannyi fülöpi recepten túl, egy nyíracsádi és hat érbogyoszlói étel gazdagította a felhozatalt.
A kóstoló befejeztével kulturális csoportok szórakoztatták a közönséget. A magyar hagyományokat és kultúrát méltán ápolva, az érbogyoszlói, valamint az érsemlyéni határainkon túli magyar településeket képviselve, fellépett az Érbogyoszlói Dalárda és az Ezüstperje Néptánccsoport, továbbá a községünk hírnevét régóta öregbítő Fülöpi Piros Mályva Népdalkör, illetve településünk fiatal büszkeségei, a Fülöpi Búzavirág Néptánccsoport.
A nap folyamán számos, gyönyörű, régi, kézzel készített, hagyományos népi motívumokkal ellátott szőttest, párnát, kézműves termékeket, vesszőből készült tárgyakat, mi több házi készítésű szappanokat, továbbá kiállított gobelineket csodálhattak meg az érdeklődők.
A fesztivál, az emléklapok és a receptkönyvek átadásával folytatódott, melyeket Hutóczki Péter polgármester úr, valamint Furó Tiborné önkormányzati képviselő adtak át.
Késő délután, a nap sztárvendége, a 4 For Dance kápráztatta el a közönséget. A rendezvény zárásaként pedig a magyar dal és operett előadásában, Leblanc Győző és felesége vidám, színvonalas és a Honfoglalással történő befejezésnek köszönhetően, megható előadását csodálhattuk.
A főrendezvény kísérő programja (rendezvénye) volt a 2015. év elején elnyert „Nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatásra” című pályázati felhíváson elnyert, Fülöpi értékek és hungarikumok gyűjtése elnevezésű projekt, ahol bemutatásra kerültek azok a tárgyak, eszközök, ételek, melyek helyi sajátosságokat, ízeket, népművészeti értékeket képviselnek.
A pályázat a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet és a Hungarikum Bizottság finanszírozásával valósult meg.
A rendezvény létrejöttét köszönjük Tasó Lászlónak, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkárának, Tasi Sándornak, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnökének, Fülöp Község Önkormányzat Képviselő-testületének és az önkormányzat dolgozóinak.
Áldozatos munkájukért külön köszönetet érdemelnek mindazon fülöpi lakosok, akik sütöttek, főztek, illetve bármilyen formában hozzájárultak ezen esemény megvalósulásához.