joomla templates top joomla templates template joomla

Fülöpi szakácsmesterek az Ízőrzők stábja előtt

2019. szeptember 16-án és 17-én településünk vendégei voltak Róka Ildikó és Móczár István, a Duna Televízióban nagy népszerűségnek örvendő Ízőrzők című műsorsorozat készítői. Jóval a felvételek előtt a recepteket el kellett küldeni a szerkesztőknek, s a szigorú feltételeknek való megfelelést követően 4 kiválasztott személy mutathatta be szakácstudását a kamerák előtt.

Az első, hétfői napon a falu nevezetességeinek megtekintése és filmre vétele után a bánházi Tájházban igazi gasztronómia remekműveket alkottak. G. Nagy Gyula halászleve korhelyesen, míg Fülöp Míra dödölléje gombapörkölttel és húsos derelyéje kakukkfüves, paprikás raguval igazán ízletesek lettek. Főszereplőink a kamerák előtt a rövid bemutatkozást követően el is mondták az ételek elkészítésének módját. G. Nagy Gyula fülöpi származású, de jelenleg Nyíradonyban élő többszörös nemzetközi díjas hobbiszakács külön kitért arra is, hogy mire kell ügyelni a hal vásárlásakor a frissességét illetően, a 13 éves Fülöp Míra „sztárséf” pedig korábban már egy másik televíziós csatorna műsorán megmérte tudását, így amikor az ételek tálalására és kóstolására került a sor, nem igazán lepődhettünk meg azon, hogy szájpadlásaink csodálatos ízélményekkel gazdagodtak, de a Fülöp Gyula által a jelenlévőknek készített marhapörkölt juhtúrós galuskával szintén nagyon finom volt. A késő délután a fülöpi Piros Mályva Népdalkör és a Búzavirág Néptánccsoport a többi érzékszerveinkre (fül és szem) gyakorolt pozitív hatást, és mindkét művészeti együttes profi módon mutatta be képességeit a felvevőgép előtt.

A keddi napon a görögkatolikus templom bemutatása és megtekintése után a Művelődési Ház hátsó teraszán és a kemencénél folytatódott a forgatás. A délelőtt folyamán Szarvas Imréné Pöpike néni nyugdíjas tanárnő paradicsomos szeletet készített tört burgonyával és tarhonyával, valamint vegyes gyümölcsös kavart süteményt, míg Földháti István önkormányzati képviselő savanyú káposztás húsgombóclevest főzött gazdagon. Ha a kamerák beszélni tudnának, azt hiszem, véget nem érően dicsérték volna a látottakat. Pöpike néni sokéves tapasztalata és Földháti István különböző főzőversenyeken való sikeres szereplései megelőlegezték számunkra a későbbi tényt, hogy ma is elégedetten csettinthetünk majd az ételek megízlelése során. Nem is csalódtunk, mesterszakácsaink fejedelmi ellátásban részesítették a jelenlévőket. A helyi lakosú Tulipán Anita igazán lekötelezett minket, hiszen mindkét napon nagyon finom frissen sütött kovászos házi kenyeret hozott otthonról a forgatásra (melyből az egyiken a fülöpi címer volt látható), és a szintén általa készített és kínált lekváros fánk is pompás volt. Természetesen a két nap során a fülöpi ízőrzők segítséget is kaptak a hozzávalók előkészítésében, és az egyszerűbb tevékenységekben (szeletelés, aprítás, tésztanyújtás, kevergetés, „hőkezelés”, stb.), de a sütés-főzés főbb műveleteit a 4 műsorba bejutó konyhaművész végezte.

Nagyon szépen köszönjük Róka Ildikónak és Móczár Istvánnak a forgatást, közvetlenségükkel és kedvességükkel belopták magukat a szívünkbe, bízunk benne, ellátogatnak majd a későbbiekben is Fülöpre, szeretettel várjuk őket. Hálásak vagyunk Szarvas Imrénének, G. Nagy Gyulának, Földháti Istvánnak, Fülöp Mírának és segítőiknek, hogy személyiségeikkel és finomságaikkal községünk hírnevét öregbítették, illetve Hutóczki Péter polgármester úrnak, önkormányzatunk képviselőinek és dolgozóinak a helyszínek biztosításáért, a dekorációért, és a munkájukért. Az adás előreláthatólag november 1-jén vagy 8-án lesz látható a Duna Televízió műsorán (amint biztosan fogjuk tudni a pontos időpontot, megosztjuk kedves olvasóinkkal), remélhetően nagyon sok fülöpi és nem helybeli is nézni fogja községünk büszkeségeit. és aki még nem járt nálunk, hátha kedvet kap arra, hogy ellátogasson piciny, vendégszerető településünkre.