joomla templates top joomla templates template joomla

Ikonfestő tábor Fülöpön

2019. július 22-től 26-ig az ikonfestő táborban 27 gyerek vett részt. A tábor fő tematikája, az ikonfestés volt, de párhuzamosan a gyerekek több kézműves technikát próbálhattak ki.

Megismerkedhettek a kékfestő mesterségben használatos dúc elkészítésével, és az utcatábla, kopogtató készítésével, illetve azzal, hogyan kell egy felületet learanyozni, és nem utolsó sorban a dekopázs technikával. A kézműves programok mellett csapatépítő feladatokat is kaptak a gyerekek, melyekben örömmel vettek részt. Mindannyian találkoztunk ikonokkal, de kevesen vagyunk azok, akik tudjuk annak elkészítésének folyamatát. A táborban résztvevő gyerekek ebbe a világba cseppentek bele, és alkottak türelmesen, szorgalmasan.

A négynapos szorgos munka jutalma volt az ötödik napon, egy egész napos kirándulás.  A kiránduláson 19 gyerek vett részt, melynek keretében ellátogattunk Máriapócsra, ahol nagyszerű történeteket mesélt el Szilágyi Ádám a résztvevőknek. Az ikonosztáz és a kegykép megtekintését követően Nagykállóra mentünk, ahol megtekintettük a volt megyeházát, a főteret, megismerték a gyerekek az épületek mellett a csodarabbi, az öreg pap, és a harang történetét, és nem utolsó sorban a város neves szülötteit, pl.: Simonyi Óbester Jószef huszártisztet. A kirándulás fő állomása Nyíregyháza volt, ahol meglátogattuk a Jósa András Múzeumot. A múzeumban számos különböző témakörű kiállításba volt lehetőségünk betekinteni, többek között Benczúr Gyula emlékkiállításába, ahol nagyon szép alkotásokat láthattunk.  A városnéző túra folyamán a gyerekek megismerkedtek a város híres szülötteivel (Benczúr Gyula, Krúdy Gyula, Váczi Mihály), és a település azon épületeivel, amelyekben kiemelkedő események zajlottak, vagy valamely neves személyhez köthető, mint például Kölcsey Ferenc a megyeházához.

A nap zárásaként kimentünk a kisebb gyerekek örömére a sóstói játszótérre, amelyet nem csak a picik élveztek.  Ezúton is szeretnénk megköszönni polgármester úrnak és a képviselő testületnek a lehetőséget, és a feledhetetlen élményeket.

Somogyi László Gábor