joomla templates top joomla templates template joomla
Üdvözöljük honlapunkon!
Nyírábrányi Közös Önkormányzati Hivatal Fülöpi Kirendeltsége

Cím: 4266 Fülöp, Arany János u. 19. Telefon: (52) 208-491 e-mail: fulop.polgarmester@gmail.com

Orvosi rendelő

Cím: 4266 Fülöp, Arany János u. 15. Telefon: (52) 208-482

Fülöpi Általános Iskola

Cím: 4266 Fülöp, Kossuth Lajos u. 30. Tel.: 06(52) 596 - 038 Tel./Fax: 06 (52) 209 - 062 E-mail: fulopialt@freemail.hu

Fülöpi Óvoda

Cím: 4266 Fülöp, Óvoda u. 1. Tel: 52/208-483 Email: fulopiovoda@vipmail.hu.

Görög katolikus templom
Római katolikus templom
Református imaház
Bánházi kápolna
Bánházi tájház
Községi sportpálya

Könyvtármozi és Vranyecz Artúr színművész előadása

2017. október 10-én, kedden délután a könyvtármozi szolgáltatásnak köszönhetően a Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola idelátogató diákjai Bábel Katalin tanárnő kíséretével megtekintették a Csutak és a szürke ló című filmet. Az 1961-ben készült alkotást Várkonyi Zoltán rendezte, és a gyermekeknek nagyon tetszett a humoros jelenetekben is bővelkedő remekmű.

A történetben Csutakot a társai nem szívesen veszik be a játékba, így a szünidő elég unalmasan telik a számára. Az egyik napon főhősünk elköt egy vágóhídra szánt lovat, és innentől kezdve barátaival együtt kalandok sorát élik át a rozzant gebe rejtegetése közben. Csutakból a gyerekek vezére lesz, és a magányosan induló nyár élményekben gazdag vakációvá válik. A szereplők lenyűgöző játékának köszönhetően az egyszerű történet igazi klasszikussá vált a magyar filmtörténelemben, és mind a mai napig megunhatatlan ez a több mint ötven éves alkotás.

A film megtekintése után a Méliusz Juhász Péter Könyvtárnak köszönhetően a Marosújváron született Vranyecz Artúr, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház művésze, és az Ady Endre Gimnázium színészmesterség és beszédtechnika tanára tartott a diákoknak interaktív előadást. A helyi könyvtár részéről Mikáczó László Ferenc, bibliotékánk vezetője köszöntötte és mutatta be az előadót, aki először a levetített alkotásról társalgott a jelenlévőkkel, majd beavatott minket a filmkészítés kulisszatitkaiba. Beszélt nekünk az utószinkronról, a felvételek nehézségeiről, az érzelmek és a hitelesség fontosságáról, illetve arról is, hogy milyen fontos egy színésznek a forgatások szüneteiben a pihenés. A színművész a gyermekeket is bevonta az előadásba, és a szerepjátékok során kiderült, a hanglejtés és az arcmimika alapvető része a színészek játékának. Ezt követően minden jelenlévő „szereplővé” vált, és a csoportos tevékenységek rávilágítottak arra, hogy lazán és fesztelenül, kicsit elengedve magunkat sokkal könnyebb előadni bármit, mint tenni azt szorongatottan.

Vranyecz Artúr színművész a mai napon közvetlen személyiségével „elvarázsolta” diákjainkat, és talán ennek a nagyszerű előadásnak is köszönhetően tanulóink kedvet kapnak majd a színészi mesterség elsajátításához, s esetleg pár év múlva újabb fülöpi gyökerekkel rendelkező szereplőket láthatunk a színpadokon. Addig pedig a könyvtármozi segítségével remélhetőleg még további mozgóképes élményekkel gazdagodunk egymás társaságában.