joomla templates top joomla templates template joomla
Üdvözöljük honlapunkon!
Nyírábrányi Közös Önkormányzati Hivatal Fülöpi Kirendeltsége

Cím: 4266 Fülöp, Arany János u. 19. Telefon: (52) 208-491 e-mail: fulop.polgarmester@gmail.com

Orvosi rendelő

Cím: 4266 Fülöp, Arany János u. 15. Telefon: (52) 208-482

Fülöpi Általános Iskola

Cím: 4266 Fülöp, Kossuth Lajos u. 30. Tel.: 06(52) 596 - 038 Tel./Fax: 06 (52) 209 - 062 E-mail: fulopialt@freemail.hu

Fülöpi Óvoda

Cím: 4266 Fülöp, Óvoda u. 1. Tel: 52/208-483 Email: fulopiovoda@vipmail.hu.

Görög katolikus templom
Római katolikus templom
Református imaház
Bánházi kápolna
Bánházi tájház
Községi sportpálya

Kiss Attila író előadása a Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskolában

 

A Méliusz Juhász Péter Könyvtár támogatásának köszönhetően 2017. szeptember 15-én, pénteken Kiss Attila író tartott előadást a honfoglaló magyarokról a Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskolában. A szerzőt Mikáczó László Ferenc, a helyi bibliotéka vezetője köszöntötte, és az anyakönyvtárat pedig Szűcs Ilona képviselte.

Az Altináj, az Ambultan utazása és a Medveszív írója rendkívül érdekes programmal kedveskedett a tanulóknak és a jelenlévőknek, hiszen interaktív előadása közben vetítést és eszközbemutatót is tartott, s ezáltal mi is részesei lehettünk a régmúlt magyarság életének. A teológiát is végzett szerző – aki egy tanyán él, és állatokat tart – elmondta, hogy őseink igen babonásak voltak, és az ártó szellemek ellen különböző módszerekkel „küzdöttek”. A bevándorló magyarok a legfontosabb állatnak a lovat tartották, hiszen ez a jószág egyben harci eszköz is volta számukra. A lovak mellett a juhok, szarvasmarhák és a szárnyasok is fontos részei voltak az állattartásnak, melyeket elsősorban nem a húsuk, hanem a belőlük elnyerhető termékek (tej, tojás, stb.) miatt tartottak. A kereszténységgel vándorlásaik során már Szent István király előtt is találkoztak, államalapítónknak nagy szerepe inkább a krisztusi út nyugati formájának, a római katolikus vallásnak a felvételében volt.

Az író elmondta azt is, milyen nehéz volt egy jurtát felhúzni, és azt körül kellett árkolni, hogy nagy eső esetén a víz ne folyjon be. A sátorban hierarchikus módon helyezkedtek el az emberek, mindenkinek meg volt a maga helye. Ezt követően megelevenedtek előttünk a régmúlt halászati, vadászati szokásai, majd megismerhettük elődeink harcokban való jártasságát és temetkezési tradícióit is.

Az előadás végén a szerző által elhozott eszközöket a diákok megnézhették, kézbe vehették és felpróbálhatták, ami hatalmas élményt jelentett a számukra. Köszönjük szépen Kiss Attilának a színvonalas tanítást, a Méliusz Juhász Péter Könyvtárnak, hogy biztosították számunkra ezt a történelmi időutazást, és a Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola vezetőinek és pedagógusainak a helyszín és a technikai eszközök rendelkezésre bocsátását.